Complementaire zorg

‘Aanvullende (complementaire) zorg, zoals aromatherapie en ontspannende voetmassages, worden in het MMC met regelmaat ingezet.  Dit om patiënten te helpen ontspannen tijdens hun opname op onze afdeling. Patiënten zijn enthousiast en de resultaten zijn mooi. Het is erg fijn om als verpleegkundige meer bij te kunnen dragen aan bijvoorbeeld een goede nachtrust, zonder meteen naar een slaappil te grijpen.

Door deze ervaringen ben ik mij gaan verdiepen in complementaire zorg en zo kwam reflexzonetherapie op mijn pad. Als verpleegkundige ben en blijf ik op de hoogte van de nieuwste reguliere behandelingen. Ik kan in mijn praktijk mijn kennis hiervan inzetten om cliënten die regulier behandeld worden te ondersteunen. Zo kan ik deze twee werelden samenbrengen. Ik hoop dat in de toekomst de samenwerking tussen reguliere en aanvullende zorg zal verbeteren. Alternatieve zorg is voor mij niet de juiste term. Het gaat juist om samenwerken en elkaar aanvullen. In het ziekenhuis zet ik mij in voor deze samenwerking door zitting te nemen in werkgroepen die deze samenwerking óók willen verbeteren en bevorderen. Dit heeft tijd nodig. Ik ben er echter van overtuigd dat er op dit gebied nog veel te winnen valt.’